3 värdefulla meditations-tips
1. Släpp tankarna på att du kanske mediterar fel
Den som är ovan att meditera tror ofta att det kanske gör fel. Men det går inte att göra fel. Så bli inte besviken om du inte omedelbart känner en känsla av lugn och fullkomligt välmående när du sätter dig ner för att meditera. Med tiden kommer du att märka att du behöver inte forcera för att skapa de positiva förändringarna – det gör meditationen av sig själv när du slutar kämpa.
2. Välj ett sätt att meditera som passar just dig
Det finns oändligt många olika sätt att meditera. Att följa sitt eget andetag på in- och utandning är ett av de enklaste för nybörjare men har du något annat sätt så välj det om du hellre vill. Meditation genom fokus på andetaget är bra eftersom du göra det så gott som var som helst. Gör då exempelvis så här:
Sitt eller ligg ner och blunda. Uppmärksamma din egen andning. Bara observera, utan att påverka andetaget medvetet. När du andas in tänker du ”jag”, när du andas ut tänker du ”är”. Fortsätt så om och om igen med varje andetag så länge du vill meditera.
Ja, du kommer att uppleva att tankarna börjar snurra. Och det är helt i sin ordning. Så funkar det. När du märker att envisa tankarna vill ha din uppmärksamhet och att du börjar tänka på annat: flytta då bara tålmodigt och mjukt tillbaka ditt fokus på andetaget, om och om igen. Lugnt och varsamt, utan att ”tvinga”.
3. Bestäm dig och planera in meditation varje dag
Om du är nybörjare att meditera kommer du att märka stora skillnader ganska snabbt vad gäller ditt välmående. Några av de effekter som du sannolikt kommer uppleva är att du ganska snabbt blir mer klarsynt och lugn, samtidigt som du blir full av energi och får nya idéer. Din omgivning kommer också att gilla att du mediterar för du blir med största sannolikhet gladare och mindre irriterad…Men för att att uppnå de goda effekterna behöver du meditera regelbundet, helst dagligen. Det här är för de flesta den största utmaningen. Du kommer märka att den första ursäkt som infinner sig är att du inte har tid, ditt sinne säger kanske ”jag tar det där senare, jag hinner inte just nu”. Därför är vårt bästa tips att du schemalägger när du ska meditera. När på dagen passar bäst för dig? Kom ihåg: det viktigaste är inte när du gör det utan att det blir av.
Varmt lycka till!
Helene Telin & Håkan Berggren,
TankeCoaching Utbildning
Senaste kommentarer